toxisch persoon

Hoe herken je een lastig persoon?

We kennen ze allemaal wel, een lastig persoon die als een gif wolkje negativiteit verspreid. Dit gaat vaak op subtiele wijze en het kan moeilijk zijn om te achterhalen waarin hem dat precies zit. We noemen hen ook wel ‘een toxisch persoon’, ‘donderwolkjes’ of ‘energielekken’.
Hieronder noemen we tien punten waaraan je een lastig persoon kunt herkennen.

Ze dempen je enthousiasme.

We zijn allemaal weleens ergens enthousiast over. Bijvoorbeeld een hobby, een goede tweedehands aanbieding die je gescoord hebt, een sportprestatie of de eerste stapjes van je kind. Iets dat voor jou hartstikke leuk is en waar je graag over wilt vertellen! Een lastig persoon zal er dan een minder leuk aspect bij noemen of je blijdschap kleiner maken. De zogenaamde ‘honende opmerking’ zal je dan te horen krijgen.

Ze beïnvloeden de sfeer met subtiele communicatie.

Lange gezichten trekken, ongeïnteresseerd kijken, traag of niet reageren op vragen. Zuchten en steunen. Zo beïnvloeden ze op passieve wijze de sfeer op negatieve wijze.

Ze oordelen graag.

We oordelen allemaal over zaken. Maar deze groep mensen heeft overal een oordeel over en zorgt ervoor dat jij precies weet wat ze van de situatie vinden.

Ze zijn niet op zoek naar een oplossing.

Stel je voor dat er een probleem is aangekaart in een team. Iets waar je het liefst met z’n allen een oplossing voor ziet. Dan zie je deze mensen inzoomen op de gevolgen van het probleem in plaats van actief nadenken over een oplossing. Het is ook goed mogelijk dat ze het gesprek onafgerond/opgelost achter laten. En daarmee houden ze het in stand.

Maken zaken zwaarder dan ze in werkelijkheid zijn.

Een toxisch persoon zal sterke of te ‘zware’ woorden gebruiken voor de situatie. Ook passen ze vaak absolute uitspraken toe zoals ‘Als ze X doen, gaat Y nooit meer lukken!’

Ze draaien zaken om.

Als je ze op gedrag aanspreekt gaan ze het hebben over de inhoud. En als het over een inhoudelijke zaak gaat, komen er relationele aspecten bij. Kortom ze draaien het gesprek op een dusdanige manier dat het slecht is.

Bij tegenslagen hoor je ze, maar in tijden van blijdschap niet.

Gemiddeld gezien zijn we met z’n allen stiekem toch eerder gericht op wat er beter kan dan wat er al goed gaat. Maar deze mensen brengen dit naar een heel ander niveau. Je zult ze voornamelijk horen als er negatieve zaken zijn en niet als er iets te vieren valt.

Ze leggen de nadruk op wat er misgaat en hebben geen of weinig oog voor wat er goed gaat.

Het gaat hier over de focus die een toxisch persoon heeft. Ze zijn gericht op het negatieve en vergroten dit uit.

Leggen de schuld buiten zichzelf

Ze wijzen met hun vinger naar de ander, of geven aan dat zij hun deel gedaan hebben en er niets aan kunnen doen. Het ontbreekt hen aan het nemen van eigen verantwoordelijkheid. ‘Ik zeg al jaren dat die manier van werken niet deugt..’

Ze verbinden onnodige details aan het probleem.

Door extra details toe te voegen houden ze de focus op het probleem, en tegelijkertijd lijkt het probleem daardoor groter dan het is.

Alles valt of staat met het geven van feedback en het ontvangen daarvan. Binnen teams met problemen zien we vaak toxische personen. Als je deze in je team hebt zitten kan het helpen om deskundige hulp in te schakelen. Wij van DHZT helpen je graag!