Lastige personen, hoe ga je daarmee om?

Hoe ga je om met lastige personen?

We hebben hier al beschreven hoe je lastige personen herkent. Nu gaan we je vertellen hoe je met een lastig persoon om moet gaan.

Laat het probleem daar waar het hoort

Het is niet jouw probleem. De ander heeft een probleem, meng je er niet in. Behoud een bepaalde afstand. Het voelt misschien onnatuurlijk aan om niet te helpen. Maar je hebt hier niet met een doorsnee persoon te maken. Een normaal persoon heeft niet steeds drama om zich heen.

Herhaal wat ze zeggen

Lastige personen, ook wel toxische personen zijn zich niet altijd bewust van wat ze zeggen en het effect daarvan. Door hun boodschap samen te vatten bestaat de kans dat ze in de gaten krijgen hoe ze overkomen.

Maak hen bewust van het effect van hun gedrag

Als een lastig persoon zich niet bewust is van zijn of haar gedrag kan deze dit ook niet veranderen. Daarom is het noodzakelijk om je uit te spreken en de ander van feedback te voorzien. Sterker nog, als jij je niet uitspreekt ben je onderdeel van het probleem, want je houdt het daardoor in stand.

Je hebt hun goedkeuring niet nodig

Wees je bewust van het feit dat je de goedkeuring van lastige personen niet nodig hebt. Hun invloed valt of staat met de goedkeuring die je van hen wilt hebben.

Over een tijd is wat ze zeggen onbelangrijk

Als alles gezegd en gedaan is zijn hun woorden niet meer belangrijk. In het perspectief van een maand, kwartaal of jaar, is hetgeen ze hebben gezegd irrelevant.

Keur het gedrag af en niet de mens

Het is makkelijk om een dik rood (figuurlijk) kruis door een lastig persoon heen te zetten, omdat je gefrustreerd raakt van het gedrag dat deze mensen laten zien. Bestaat de valkuil dat je hen als persoon afkeurt. Keur alleen het gedrag af en niet de persoon. Er zitten vaak teleurstellingen of onvervulde verlangens en behoeften achter.

Het wordt erger voordat het beter wordt

In het verleden hebben ze succes gehad met hun strategie en zullen deze eerst nog steviger aanzetten voordat het gedrag uitsterft. Wees hierop voorbereid.

Ken je eigen talenten en je zwaktes

We zijn allemaal mooie onafgemaakte projecten in ontwikkeling. Als jij je bewust bent van je zwaktes kan iemand anders ze niet tegen je gebruiken. Lastige personen zullen je zwaktes uitvergroten en je talenten kleiner maken. Zo komen ze aan hun macht. Doordat je naar je omgeving helder bent over je goede en je slechte kanten maakt wat de ander erover zegt niets meer uit. Dat is dan nieuws van gister..

Richt je op de oplossing in plaats van het probleem

Zoals we eerder aangaven is de focus van lastige mensen gericht op het probleem. Richt je daarom op de oplossing. Vraag hen hoe zij dit zouden oplossen? Deze sturende vraag kan uitkomst bieden.

Spring niet in hun hoepeltjes, maar werk vanuit eigen kracht

Dit zal voor sommigen zweverig klinken. Maar wat we hier bedoelen is dat je bewust blijft werken vanuit wie jij zelf bent. Je laat het gedrag van de ander je zo minimaal mogelijk beïnvloeden. Een flinke dosis zelfkennis is hierbij een pre.

Geef ze de grens

Toxische personen zien we in de praktijk ook wel pestgedrag vertonen, als dit het geval is geef ze dan de grens. Pestkoppen stoppen namelijk pas met pesten als ze de grens krijgen. Het is daarom belangrijk om dit in een vroeg stadium te doen.

Lees je deze punten en denk je ‘Hier kan ik wel wat hulp bij gebruiken’. Neem dan even contact op via de knop hieronder. Wij helpen je graag verder.